2015. július 22., szerda

A MAGYAR TV.SZTÁRJAI / Folytatáshoz kattints a posztra

Ma már nehéz elképzelni, de bemondónak lenni a magyar tévézés hőskorában különleges lehetőség volt, hiszen a kiválasztott hölgyek és urak szinte házigazdai minőségben terelgették a nézőket a műsorok között, mondták be az aktuális programokat, adták hírül a legfontosabb közleményeket, és még technikai hiba esetén is igyekeztek szóval tartani a képernyők előtt ülőket.
Nem csoda, ha szinte családtagnak számítottak - és az sem, ha a haláluk után több évtizeddel is szívesen emlékeznek rájuk az emberek.
Most négy olyan bemondót mutatunk be, akik egy 1967-es fotón még egy közös csoportképről mosolyogtak a kamerába - ám akik közül sajnálatos módon már egyikük sincs életben.
Takács Marika, Lénárd Judit, Tamási Eszter és Varga József - ők négyen az ötvenes években kerültek a Magyar Televízióhoz, és váltak közismert bemondókká. A kép 1967-ben készült a Rádió és Televízió Újság számára, három évvel később egyiküket már gyászolta az ország.
Lénárd Judit (1928-1970) pályafutását színésznőként kezdte, a színpadon több darabban is bizonyított, mielőtt bemondóvá vált. Kellemes hangja és a klasszikus értelemben vett úrinői tartása miatt hamar megkedvelték az emberek, Spánn Gábor kollégája visszaemlékezése szerint még az is visszafogta magát a környezetében, aki egyébként nem fukarkodott a csúnya szavakkal. Betegségéről sem beszélt senkinek, ám még mielőtt az elhatalmasodhatott volna a testén, önként vetett véget életének 42 éves korában.
Takács Marika (1938-1997) volt az, akiről mindenkinek a kedvesség jutott eszébe. Az ember mosolygósan emlékszik rá - egyszer ő maga nyilatkozta, hogy bár neki is voltak problémái, de a tévé képernyője előtt már nem akarta azzal terhelni a nézőket, hogy ezt lássák rajta, hiszen ő pont azért ült ott, hogy megnyugtatást sugározzon. Viszonylag későn, 42 évesen lett anya, férjétől, Kazimir Károly rendezőtől született a lánya. 59 éves korában a rák vitte el, ami ellen az utolsó pillanatig küzdött.
Tamási Eszter (1938-1991) színésznőnek készült, de 1957-ben mégis a bemondó munkánál kötött ki. Nemcsak ebben a státuszban dolgozott, hanem műsorvezetőként is - a Táncdalfesztivál és az Iskolatelevízió mellett ő volt az Önök kérték kívánságműsor háziasszonya, de meselemeze is jelent meg. Lánya, Krisztina 1965-ben született. Tamási Eszter szervezetét is a rák támadta meg, 53 éves korában győzte le végleg.
Varga József (1929-1981) újságírói végzettséggel rendelkezett, kellemes orgánuma miatt először a Magyar Rádiónál dolgozott, majd onnan került a televízióhoz, ahol nemcsak bemondó, de hírolvasó is lett. Később a Híradó munkatársaként belpolitikai kommentátorként ténykedett, de a Parabola című szatirikus műsorban is felbukkant. Mindemellett pedig több alkalommal vezette le a Táncdalfesztivált és szilveszteri műsorokat. Munka közben lett rosszul, végül szívinfarktusban halt meg 51 évesen.

1 megjegyzés:

Ezt is látnod kell

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...